Direkt från svensk entreprenörskaps vagga

1945 startar bröderna Axel och Bertil Bengtsson sin mekaniska verkstad i Hultaberg i norra Skåne. Affärsidén är tillverkning av skruvstycken, mässingsspindlar och hydralikutrustning. Verksamheten blomstrar och 1956 flyttar bröderna sin expanderande verksamhet till Liatorp, där Swepart ännu idag har sitt huvudkontor och en av sina två fabriker.

Nedan följer ett antal viktiga milstolpar i Sweparts resa fram till idag:

1963
Efterfrågan på kugghjul ökar stadigt och nya moderna maskiner för svarvning och kuggbearbetning anskaffas. Företaget är nu en stabil leverantör av transmissionsdetaljer.

1976
Familjeföretaget blir genom försäljning en del av Tändsticksbolaget som bildar en maskindivision med namnet Arenco Parts.

1980
Företagen som ingår i Arenco Parts bryter sig loss från Tändsticksbolaget och går samman i SwePart-gruppen. Omsättningen uppgår till 29 mkr och antalet anställda är 100 st.

Under 80-talet utvecklar Swepart sina första ”egna” produkter i samarbete med kunderna, bl a en drivaxel till gaffeltruckar med lyftkapacitet på 3,5 till 8 ton. Företaget ansvarar för både konstruktion, tillverkning och montering.

1995
Företaget firar 50 år och omsättningen överstiger för första gången 100 mkr.

1996
Swepart-koncernen förvärvas av Hexagon och året efter kvalitetcertifieras företaget enligt ISO-9001. Antalet anställda uppgår till 140 st.

Efter några tunga år i slutet av 90-talet början en ny resa. Swepart genomför stora investerar i fabrikerna och blir en viktig leverantör till fordonsindustrin. Omsättningen ökar igen och under mitten av 2000-talet satsar bolaget stora resurser på att parallellt utveckla konstruktion- och utvecklingsdelen, med många intressanta konstruktionsuppdrag som följd.

2007
När Scania beslutar att lägga ned sin växellådsfabrik i Sibbhult köper Swepart tillverkningen av komponenter i Sibbhult och får därmed sin andra fabrik.

2014
Företaget säljs av Hexagon till familjeföretaget Merlinum AB, som ägs av familjen Sture Andersson.

2016
Idag är Swepart ett av Sveriges absolut ledande företag inom utveckling och tillverkning av avancerade transmissionslösningar. Antalet anställda uppgår till 230 st.

 

Kontakta oss